Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας δούμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να βάλουμε την κίνηση στη ζωή μας από σήμερα!
- Παχυσαρκία τέλος
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωματική δραστηριότητα και η καλή φυσική κατάσταση είναι ασπίδα κατά της παχυσαρκίας. Ειδικά για τη μέση ηλικία, η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους που εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα που ως τότε είχαν φυσιολογικό βάρος.
- Καρδιοπάθειες μακριά
Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που κάνουν καθιστική ζωή. Ακόμα και οι παχύσαρκοι που παραμένουν σωματικά δραστήριοι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες και διαβήτη σε σχέση με τους παχύσαρκους που δεν ασκούνται.
- Διαβήτης; Όχι ευχαριστώ!
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Στα πολύ δραστήρια άτομα, ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη είναι μειωμένος κατά 33-50%. Αλλά και στους διαβητικούς η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Καρκίνος – η καλύτερη πρόληψη
Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού, του πνεύμονα και του μαστού.
- Οστεοπόρωση – η μόνη προστασία
Η τακτική άσκηση χαρίζει δυνατούς μύες, τένοντες και συνδέσμους και πιο δυνατά οστά. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση αυξάνει την οστική πυκνότητα στους εφήβους, βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στους ενήλικες και επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (οστεοπόρωση).
- Ψυχική υγεία
Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την ψυχολογική μας κατάσταση. Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το στρες και βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου (όπως την ικανότητα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη), μειώνει το άγχος και μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα. Η άσκηση είναι απαραίτητη στη θεραπεία της κατάθλιψης. Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για γεροντική άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.